GTA V – Peters intryck

gtavpeter

Gud vet att jag har spelat GTA-spelen i mina dagar. Jag blir som förbytt vid varje nytt släpp från Rockstar. Så det var med en stor känsla av stolt ansvarstagande jag kontaktade redaktionen på Kraid och sa: “Gänget… Jag vill inte recensera GTA V. För spelet är redan 5 av 5 i mitt huvud om de bara gör som de gjort tidigare”. Och mina första intryck är att det är precis vad de har gjort. Som vanligt. Bara att de kryddat lite extra. Vissa tycker att en är lättlurad här som fortsätter spela samma spel med ett par små förändringar. För mig är det som att säga att en är dum i huvudet som fortsätter dricka öl för att det är så gott. Det är ju bara malt, humle, jäst och vatten ju.

Tennis, någon?

Jag har loggat kanske 15 timmar speltid än så länge men inte tagit mig särskilt långt alls procentuellt. För mig är det som att ha bråttom hem när en kommit fram till resemålet. Nu ska jag njuta, förstår ni. Jag ska cruisa runt långsamt och titta på staden, bara göra det som faller mig in. Köpa kläder, styla om min bil, tatuera mig, leka med hunden, spela tennis, kolla på TV, kasta mig över uteserveringsbord, sparka kroppsbyggare i röven, stjäla strandvakternas fyrhjulingar, åka karusell, råna bensinmackar. Ja, ni fattar. Det heter sandlådespel av en anledning. Och det är mitt Eldorado, detta. Den gyllene staden av skoj.

Men det är inte bara ett digitalt nöjesfält för vuxna, utan verkar också vara ett otroligt kompetent actionspel fullt av ödesmättade scener med synthslingor, tunga automatvapen och tjutande sirener där vinna-eller-försvinna är det enda som gäller. Många säger att det är en briljant kommentar på det kapitalistiska samhällets inverkan på psyket, karriärsstressen och djungelns lag. 99% av dessa verkar dock oförmögna att se bristerna i spelet tack vare kombinationen av den extrema fröjd spelet verkar vara på så många plan. Rockstar visar en värld med rutten kvinnosyn, rasism och homofobi. Här går det dock inte att hävda ett dokumentärt syfte tycker jag. De har skapat varje bildruta, polygon och textrad i spelet och själva gjort valet att högaktningsfullt skita i att ha en spelbar kvinnlig karaktär och så långt jag spelat bara visat kvinnor som idioter, slampor eller knarkare. De borde vara mer begåvade eller ha mod att stå upp mot företagspamparna som vill spela säkra kort. Det går att göra dessa samhällskritiska poänger med starka och välskrivna karaktärer som inte är heterosexuella vapenföra män. Så fantastiskt som GTA V verkar vara så förtjänar det bättre.