Är vi tjejer osynliga?

World of Warcraft har blivit 7 år gammalt. Grattis!

Men har spelet blivit bättre med åren eller går det i gamla gängor? Då menar jag inte speltekniskt eller att man kan göra nya saker, för inom de områdena har det förändrats, självklart. Tre expansioner och hur många patcher som helst utgör ju en förändring. Men vad jag menar är om det har blivit mer jämställt? Kan tjejer spela World of Warcraft utan att behöva försvara sig?

Min upplevelse är att det har blivit lite bättre. Man blir fortfarande tilltalad som “he” i instanser och liknande av folk man inte känner som inte är medlemmar i ens guild. Detta även om man har en kvinnlig avatar. Men gör man det klart för dem man spelar med att man är en “she”, då kommer frågorna inte lika ofta som när jag började spela. Frågorna är då, “Hur gammal är du?, “Är du snygg?”, “Var bor du?” och “Varför spelar du WoW?”. Som om jag behöver ha en anledning mer än att det är kul för att spela WoW. Eller vill bli utfrågad om mig när det inte ofta ställs samma frågor till de andra.

Jag är över 25 år. Jag har fått höra fler gånger än jag kan räkna till att jag ser bra ut. Jag är Malmöbo och jag spelar World of Warcraft för att jag tycker det är kul. Jag har lärt känna många människor genom spelandet som jag också har kontakt med utanför Azeroth, samt jag är tjej, men är något av dessa fakta relevanta i mitt spelande?

Normen inom World of Warcraft, som jag ser det, är fortfarande att det bara är killar som spelar.

Normen inom World of Warcraft, som jag ser det, är fortfarande att det bara är killar som spelar. Därav adresseras alla som “he”, bara för att vara på den säkra sidan. För även om det springer runt en Night Elf female så sitter det nog en kille bakom skärmen och styr den.

Det har även trollats en hel del nyligen på de officiella WoW forumen om att den nya expansionen “Mists of Pandaria” ska släppas nästa år av Blizzard bara för att locka 2 “nya” spelgrupper; Tjejer (i alla åldrar tydligen) och barn i 7-årsåldern. Nu är det ju så att jag och flera andra tjejer har spelat länge, om inte från “vanilla” (grundspelet) så ialla fall från TBC (The Burning Crusade, 1:a expansionen) och jag känner till pojkar som börjat spela WoW i 6års åldern. Är vi tjejer så osynliga, eller är det fortfarande “Only boys play this kind of game!” inom ett sånt här spel?

 Om skribenten:

Helena Brolenius är en 27 år gammal, Malmö-bo (inflyttad) som spelar allt möjligt utom Battlefield och liknande. Gillar rollspel.