Dreamhack: Starcraft? Pyttsan!

Dreamhack Winter 2011

Dreamhack har officiellt startat och jag tror att ganska många sitter och väntar Starcraft 2 just nu och är alldeles nippriga av förväntan inför slutspelet om 200.000 riksdaler.

Gäsp. På lördag klockan 10.00 drar den coolaste turneringen på Dreamhack igång. Super Street Fighter IV Arcade Edition ska spelas och det delas ut  25.000 kronor till en lycklig joystickmusketör. Långt ifrån de Joakim von Anka-summor som Starcraftspelarna tävlar om, men vem bryr sig? Prestigen är otroligt hög, och ett par väldigt intressanta spelare är på plats för att göra upp om vem som är Europas bästa spelare just nu.

Eller ja. Jag vet redan vem som är Europas bästa spelare. Ryan Hart, the Prodigal Son, är britten som tagit hem turneringen på Dreamhack de senaste gångerna och han är utan tvekan den mest kända spelaren i Europa. Det här med att peka ut vem som är bäst är förstås en prekär övning då man i sportsammanhang sällan är bättre än ens senaste resultat. Men när det kommer till kunskap om spelet, erfarenhet och engagemang så finns det ingen på vår sida av havet som mäter sig med Prodigal Son. Han är i Japan med jämna mellanrum och spelar med japanerna på exempelvis Big Box Arcade. Att vandra in i de lokalerna som europé är att kliva in i en helt ny cirkel av helvetet, för here be monsters.

Senast vi, eller i alla fall jag, såg Ryan Hart tävla var i början av November när han och två europeiska lag åkte till Canada Cup för att tävla i världens onekligen mest prestigefyllda lagtävling. Det kunde ha gått bättre, men flera av de europeiska spelarna gjorde väldigt bra ifrån sig i individuella matcher. Två svenska spelare var på plats och imponerade stort. Här nedanför kan ni se vad jag anser vara Sveriges största bragd under Canada Cup 2011. Skatan vinner över Leslie från Singapore, som kom tvåa i singel-turneringen.

Spola till ganska exakt 20 min in för att se Skatans match.

Skatan är även på plats för turneringen på Dreamhack, och har utan tvekan förmågan att ta hem förstaplatsen. Han spelar en av spelets mest underskattade karaktärer i Sakura, vars combos är otroligt starka samt att hennes frameadvantage (hur snabbt karaktärens animationer kommer ut) på vissa av hennes attacker är mer eller mindre vidrigt. Jag kommer personligen hålla på Skatan då jag gillar hur han spelar och vilken karaktär han valt.

De andra svenska hoppen är Yagami från kända Team Druidz. Han deltog inte i Canada Cup, men är klart en av Sveriges bästa spelare. Innan Arcade Edition kom ut och lade in tvillingarna Yun och Yang i spelet spelade han Dhalsim, men nu har han med rätt valt att spela Yang. Jag är inte säker på vad han kommer att spela i år, men när det gäller en så stor summa pengar ska man gripa tag i alla fördelar man kan. Yang är helt klart en av dessa.

Boris, eller Emperor som han också kallas, är den andra spelaren som följde med Europas lag till Canada Cup för några veckor sedan. Hans karaktär, El Fuerte, är troligtvis spelets mest irriterande. En snabb, agil och liten grappler-karaktär som är en krånglig match för nästan alla karaktärer då få vet hur man ska reagera på hans attacker. Man ser sällan spelare vinna turneringar med El Fuerte, men när man är så bra som Emperor är med honom så kan man reta gallfeber på vem som helst. Och när man har fått feber i gallan spelar man sällan bra.

En annan spelare som jag tror kommer gå långt är Problem X, även han från England. Under det senaste året har man sett fler och fler plocka upp karaktären Seth, som är sista bossen i Super Street Fighter IV, mest känd av dessa Poongko från Korea. Seths rörelseschema är en blandning av attacker från resten av spelets karaktärer, då han är en slags ond klon-varelse som samlat på sig krafter från andra fighters. Hans styrka ligger precis som hos Sakura i hans långa och väldigt skadestarka combos, samt att han som sagt har svar på nästan allt. Här kan ni se prov på Problem X när han spelar mot MOV, en av de bästa Ken-spelarna i Japan.

Här är det 18:30 min in som gäller för att se Problem X gå sin match mot MOV.

Jag kan nog med säkerhet garantera att någon av dessa spelare vinner turneringen, men mellan de så är det ganska små marginaler. Ryan Hart ska på pappret vinna med den erfarenhet han besitter, men precis som Starcraft 2 så ser man sällan samma spelare vinnare jämt och ständigt.

Bänka er nu på lördag för tusan. Spelet är väldigt lätt att komma in i även för den oinvigde då det är bra mycket enklare att förstå det grundläggande i vad som händer än i Starcraft 2. Om någon vill fördjupa sig mer i Street Fighter och fightingspel på det stora hela så följer här en liten länklista.

Shoryuken.com – En av de största nyhets och informationssidorna. Just nu pratas det väldigt mycket om Ultimate Marvel vs Capcom 3 som precis kommit ut.

Eventhubs.com – Shoryukens enda rival, också ett stort community med forum, information om spelen samt nyheter.

CrossCounter TV – Ryan ”Gootecks” Gutierrez och Mike ”Mike Ross” Ross är bland de hårdast arbetande fightingspelarna i världen när det kommer till att producera nytt innehåll. De arrangerar tävlingar, har program om spelen i webb-tv och spelar själva väldigt mycket. Otroligt populära.

Det var det om Street Fighter, i alla fall just nu.

Om Peter Ahonen:

Köp ett Nintendo till en blond snorunge på fem år och följ upp med 20 år av intensiv och blandad spelerfarenhet. Stoppa sedan in honom i ett dunkelt universitetsbibliotek i fem år, gärna i humaniorasektionen. Göd under hela processen med finpilsner, PC-spel i mängder, science fiction, rollspel och radioaktiv internet-strålning. Den färdiga produkten kan mycket väl likna Peter Ahonen, f.d redaktionskollega med såväl Niklas som Linus och Chrishka.