Årets spel #3

I brist på fantasi utgår denna texten :) Titta istället på vad vi valt som årets tredje bästa spel!

Niclas’ val:

Jag vet, så mycket som jag klagade på New Vegas i min recension är det kanske inte helt logiskt att jag utnämner det till 2010:s tredje bästa spel, men det här är min text och mitt spelår och jag skriver vad fan jag vill!

Nej, men för att frångå urskuldrande och defensiva utspel likt det ovan, så förhåller det sig helt enkelt som så att jag recenserade den sönderbuggade version 1.0. Nu har buggfesten fått sig en handfull välbehövliga patchar och har därefter blivit fullt spelbart, även om några småbuggar envist naglar sig fast i Mojave-öknen. Jag kunde inte med gott samvete hylla ett spel som knappt var spelbart, trots att jag såg dess potential. Det man recenserar är den produkt man håller i handen, inte vad den kan bli efter några patchar.

Det lappade och lagade Fallout: New Vegas var en underbar upplevelse. En story med långt mer valfrihet än tidigare, i kombination med stenhård action och ett dödligt hardcore-läge, gjorde detta spel till något alldeles extra. Som jag påpekat ett par miljoner gånger, är det inte på samma nivå som de två första spelen, men det ligger ändå närmare dem än trean. Det fråntar dock ej New Vegas dess storhet. Det är ett förbannat bra spel, som växer med tiden (och patchar) och man är en idiot om man väljer att missa det.

Det känns lite som en besvikelse att det inte får förstaplatsen; där borde den senaste delen i min favoritspelserie höra hemma. Det blir dock en hedrande tredjeplats för ett spel som är mycket bra i sin egen rätt.

Henriks val:

Att spela Allan är en sak, att spela Alan Wake är en annan! Detta är nog bland det mest hypade spel jag nånsin varit med om. Det utannonserades redan 2005 och redan då blev förväntningarna enorma! Allteftersom så fick man se småsnuttar utav mästerverket vilket gjorde att man nästan sprängdes av hype. Spelet släpptes efter fem år och att inte överträffa förväntningarna Remedy hade byggt upp hade betytt världens undergång. Men, tellus blev bånad, Alan Wake är ett riktigt jävla bra spel, även ifall det häftigaste vapnet var en 10 tums ficklampa.

Niklas’ val:

Nu är det ju så här att Henke skrev om Starcraft 2 så sent som i går så det kanske kan tyckas överflödigt att jag skriver om det i dag. Men även om man kan tro att Kraid.se är någon slags Zerg Overmind där alla tycker och tänker likadant, så vill jag ändå, trotsig likt Kerrigan, placera spelet en plats över Henke. Främst för att jag blev riktigt imponerad över att man lyckats skapa ett helt nytt spel utan att ändra bland raserna eller spelets uppbyggnad. Tweakande och ett fåtal nya enheter gör Starcraft 2 till en helt annan upplevelse än ettan.

Att Blizzard sedan skapat det mest fulländade multiplayersystemet med Battle.net är en bedrift i sig. Starcraft 2 är nog dessutom det multiplayerbetonade spel som jag njutit allra mest av singleplayerkampanjen i under året som gått. Bra jobbat, Blizzard, att lägga så mycket krut på kampanjen i ett spel som till 95% spelas online!


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets spel. 3:e plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi och Spelvärldspareringar.