Det blir nog inget Battlefield…

bf3

Jag springer nerför en backe, kastar mig över en mur, drar fram min hagelbössa och skriker ”You Cocksuckers!!”. Det kommer aldrig nått skott, istället står jag där chockad, tittar min fiende rakt i ansiktet och funderar över vad som precis hände.  Jag måste ha hört fel tänker jag när jag faller ihop med halsen avskuren, inte kan de väl? En halvtimme senare stänger jag av, jag är inte intresserad av att spela ett spel där min karaktär skriker homofobiska och kränkande uttryck åt andra spelare.

Det finns ett problem i spelbranschen och bland spelare. Det finns normer och föreställningar som gör att sexism och homofobi är frekvent förekommande. Vanligtvis är det branschen som står för sexistiska uttryck och spelarna som står för det homofobiska och kränkande. Ofta är det marknadsföringen som är problemet men ibland märks sexistiska klavertramp även i själva spelet. Det är sällan homofobiska och kränkande uttryck märks i branschen på samma sätt. En homofobisk reklam säljer inte lika bra som en smarrig brud. Det är snarare i spelares kraftuttryck under onlinespel eller på spelträffar som homofobiska eller kränkande uttryck hörs. Det är ett problem som skapar ett klimat där inte alla känner sig välkomna, något som det senaste året belysts flera gånger av mig själv och många andra inom svensk spelmedia.

Jag undrar om de tycker det är okej att Battlefield 3 blir ännu en plattform där unga ickestraighta inte kan vara trygga och slippa kränkningar

Det är därför förvånande att det är i Sverige den löst översatta frasen ”Era Kuksugare” programmerats och spelats in. Det är förvånande att ingen reagerat när manus skrevs, under inspelning, programmering eller under alla timmar spelet testats. Det är pinsamt att ingen, varken utgivare eller utvecklare tänkt att homofobiska uttryck kanske inte är det bästa våra soldater kan skrika när de springer fram för att skjuta ner folk.

Innan jag satte mig ner med betan till Battlefield 3 var plattformsval en vanligt förekommande diskussion i min vänskapskrets. Jag funderade mycket på till vilken eller vilka plattformar jag skulle köpa spelet till, nu funderar jag på helt andra saker. Jag funderar på vad som hänt? Är folket på Dice och EA okunniga, blinda eller ser de inte problematiken? Jag undrar om de tycker det är okej att Battlefield 3 blir ännu en plattform där unga ickestraighta inte kan vara trygga och slippa kränkningar. Där de blir kallade kuksugare inte bara från andra spelare utan från själva spelet. Jag funderar på vad jag kommer svara nästa gång någon frågar mig om vilken plattform jag ska köpa Battlefield 3 till. Det blir nog något i stil med ”jag inte tänker köpa ett spel som främjar homofobin inom spelvärlden”.