E-sport + Porr = Sant

joebrazzer

Följande har hänt:

Den kända amerikanska fightingspels-stjärnan L.I Joe (Long Island Joe) blev involverad i ett internskämt där flera medlemmar av communityt satte prefixet BRZ framför hans namn. Det har på senare tid blivit ett ganska populärt meme att sätta in just Brazzers logotyp i olika bilder för att ganska drastiskt ändra hela bildens sammanhang.

I en intervju under senaste avsnittet av Cross Counter Live berättar Joe att han tyckte att det var ett roligt skämt, men tänkte inte mer på saken sedan. Hela spektaklet kunde ha slutat där. Men detta vände dock när skämtet istället eskalerade och hundratals människor började hetsa upp sig över konceptet. Det är oklart till vilken grad av allvar, men Joe bestämde sig till slut att ringa Brazzers och berätta om idén. Det kunde förstås ha slutat här också, då ett samtal med någon receptionist knappast behöver leda till något. Icke.

Twitterstormen, för att använda svenska tabloidfloskler, fortsatte i dagar, och rätt som det är dök ett direktmeddelande upp i hans inkorg på twitter. Det var Brazzers VD. Enligt utsago löd meddelandet “OK, you’ve got my attention”. En kombination av ett halvseriöst telefonsamtal och ett ganska tilltaget brus på sociala medier ledde alltså till att porrbranschen kontaktade en professionell gamer.

Ett porrbolag med miljontals dollar i företagsvärde

Joe skrev sedan ett långt mail om scenen, communityt och, cyniskt nog, deras målgrupper där han också inkluderade videolänkar till storslagna tillfällen och scener ur turneringssammanhang. Kort därefter kom båda parter överens, och vad som började som ett skämt blev plötsligt fullt allvar. Ett porrbolag med miljontals dollar i företagsvärde står nu i startgroparna att börja betala för en skicklig spelares resor och omkostnader i turneringssammanhang.

Vad ska man tycka om det här? Låt mig säga såhär; det här rör sig om mycket mer än en laissez faire-fråga där total marknadsfrihet tacklar omkull innebörden av porrsponsring inom (e-) sport. Jag ser bara en enda sak som är positiv med det här, och det är att man kan vara lite glad för Joe som får en chans att flyga runt i världen och göra det han älskar. Men med tanke på mängden talangfulla spelare så har hans frånvaro på turneringar varit helt försumbar. Det är inte så att scenen saknar hans talang, och att ha honom närvarande vid evenemang i utbyte mot porr som sponsorer är allt annat än önskvärt.

Man kan säga vad man vill om porr. Det är en enorm bransch av den enkla anledningen att människor gillar sex, och för de flesta av oss ligger intresset där uppe bland andra drifter som mat, sömn och socialt umgänge. Att bejaka sin sexualitet är okej i nästan alla former, men det här handlar inte om det. Porr är i många fall en kvinnoförnedrande och cynisk industri, och då Brazzers tycks rikta sig mot det stora mansmörkrets intressen i lättillgängliga hor-arketyper blir det än mer aktuellt i det här specifika fallet. Men mest av allt handlar det helt enkelt om om vart porr egentligen hör hemma och vad det sänder för signaler om fightingspel som e-sport.

Det finns en anledning att vi inte ser IdrA svassa in på en MLG-turnering med dildoreklam på sin tröja.

Det finns en anledning att vi inte ser IdrA svassa in på en MLG-turnering med dildoreklam på sin tröja. Inom riktig sport är det mig veterligen bara i kackiga kickboxnings-arrangemang i Tyskland man kan se porr pryda fightershorts. En bransch med så starka band till något ofta tabubelagt ger nog ganska många en kymig känsla, både åskådare och arrangörer. Jag kan ju inte för fem öre föreställa mig att L.I Joe får vandra in på ett Capcom-event med Brazzers tryckt på sin t-shirt. Än mindre när det gäller turneringar arrangerade av till exempel elektronikjättar som LG. Det jag oroar mig för mest, som också hör hemma på en spelblogg mest av allt, är hur det här påverkar framtiden för fightingspel. Sätter det här käppar i hjulet då det är svårt att kombinera porrsponsorer med backning av större företag?

Varför det ger mig och säkert många andra en olustig och oseriös känsla är inget jag tänker utforska djupare i den här ganska hastigt ihopskrivna artikeln. Det räcker med att säga att det finns avgränsningar mellan intresseområden av en anledning. Man kan vara hur subversiv, ultraliberal och ifrågasättande man vill och faktum skulle fortfarande kvarstå; Didier Drogba skulle aldrig springa in på planen ikväll mot Benfica med Hustler-reklam över ryggen. Eller?