YA krönikan: Konsolkrig under den äppelformade skuggan

YAkronikanheader

Det känns som att det är dags att jag lägger upp de krönikor jag skriver för Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda här på bloggen. Det är ju inte direkt allihop av er som bor i sydskåne. Följande text publicerades i Ystads Allehanda den 3 april 2012. Läs den på YA:s webb här.

Det är med tungt gamerhjärta jag skriver dessa rader. I en hel vecka har min lilla lägenhet varit fullt belamrad med hantverkare som gör allt från att byta ut fönster till att totalrenovera balkongen. Inte förrän om någon vecka är de klara. Så där står alltså min tv och alla mina konsoler, under ett skyddande lager av byggplast och bara tynar bort.

Det kommer att ta tid innan jag får prova ”Street Fighter X Tekken”, som ska vara det ultimata fightingspelet. Det känns som evigheter tills jag får uppleva den magiska resan i ”Journey” igen. Jag får abstinens av att inte kunna fortsätta mitt episka rymdäventyr i ”Mass Effect 3”.

Under tunga perioder som den här finner jag glädje i att spel är så mycket mer än att sitta i soffan med en kontroll i handen.

Under tunga perioder som den här finner jag glädje i att spel är så mycket mer än att sitta i soffan med en kontroll i handen. Nästa generations bärbara konsoler är över oss. Uppföljaren till Nintendo DS, en av de bäst säljande konsolerna någonsin, heter 3DS. Den kom visserligen för något år sedan, men det är inte förrän på sistone som en prissänkning och de första riktigt tunga titlarna fått rejäl fart på försäljningen.

Min 3DS blev den första bärbara konsolen jag någonsin har ägt, och jag ångrar inte en sekund. Faktum är att jag undrar hur jag brukade klara tågresorna hem till västkusten tidigare. Det är ju bara att sätta igång spelet och vips, så har tre timmar gått och jag är hemma hos mor och far, där jag kan fortsätta spela, spela och spela.

För lite mer än en månad sedan släpptes även Sonys PSVita. Ett riktigt litet monster till bärbar konsol som påstås vara lika kraftfull som en Playstation 3. Med en stor pekskärm, två analoga spakar och till och med en rörelsekänslig baksida är den sannerligen en kraft att räkna med.

Men över de bärbara konsolernas till synes glada och bekymmerslösa liv ruvar en stor, äppelformad skugga.

Men över de bärbara konsolernas till synes glada och bekymmerslösa liv ruvar en stor, äppelformad skugga. Apples nya Ipad har nämligen även den nått butikshyllorna. Med en skärm som av någon anledning visar många fler färger och pixlar än vad det mänskliga ögat kan se och dessutom är många gånger större än både 3DS och PSVita tillsammans.

Det är lätt att förstå att Nintendo och Sony har anledning att skaka av rädsla för vad den kommer att göra med den bärbara spelmarknaden. Speciellt med tanke på att “paddan” är bättre än de två på det mesta som inte kräver fysiska knappar. Är det här slutet för de traditionella bärbara konsolerna?

Jag säger nej. 3DS och PSVita har något Ipad aldrig kommer ha, nämligen just fysiska knappar. Vi inbitna spelare vägrar tro att en pekskärm är lika responsiv som de knappar som gett oss blåsor på fingrarna sedan barnsben. Vad Apples vidunder också saknar är de stora utvecklare som de mer utpräglade spelföretagen har i ryggen.

De spel de släpper till paddan och dess kusin Iphone är oftast gravt förenklade kopior av originalen. Även om de skulle föra över sina stortitlar till det formatet kommer vi hardcore-gamers att stå där med armarna i kors och skaka på huvudet. Hur framtiden ser ut får vi se, men än så länge är vi ena konservativa jävlar, vi spelnördar.

Tips: tre nya bärbara spel som alla bör spela

Kid Icarus: Uprising
Nintendo 3DS.
Det var 19 år sedan sist vi stiftade bekantskap med ängeln Pit. Nu är han äntligen tillbaka i ett riktigt skruvat äventyr som för mycket nytt till bordet och kan vara det snyggaste 3DS-spelet hittills. Massor av godsaker att låsa upp gör att ”Kid Icarus: Uprising” räcker riktigt länge.

Uncharted: Golden Abyss
PSVita.
Trodde ni verkligen att Sonys bärbara kraftpaket skulle bli utan ett äventyr med Nathan Drake? Större fokus på pussel och mindre på att skjuta skurkar i huvudet.
I ”Golden Abyss” får vi ta del av vad som hände Indiana Jones-kopian innan händelserna i första spelet. Djungel, vattenfall och ruiner en masse utlovas.

Resident Evil: Revelations
Nintendo 3DS.
Återigen är det dags att ladda pistolerna och gå på zombiejakt. ”Revelations” är en av de bästa delarna i ”Resident Evil”-serien och blandar de tidiga spelens krypande skräck med de senares adrenalinpumpande action.
Spelet säljs med tillägget circle pad pro som förenklar 3DS ergonomi avsevärt.