Det svenska spelundret – från Pinball Dreams till Battlefield 3

PinballBFheader

När jag och flickvännen kom hem till henne på fyllan för någon vecka sedan fick vi för oss att kolla igenom hennes gamla tidningar och seriealbum. Medan hon fastnade i någon gammal Marsupilami bläddrade jag igenom hennes Kamratposten. Jag vet inte hur utbredd läsningen av KP är bland kidsen nu för tiden, men på det tidigare 90-talet läste varenda unge tidningen flitigt.

Det var även på den här tiden jag blev en gamer på allvar. Visst hade jag spelat hela min uppväxt, men någonstans där kring 1994, när jag var 10 år gammal började jag söka upp spel själv via kompisar. Tidigare hade de nästan uteslutande kommit från farsan.

Hur som haver så snubblade jag över ett riktigt kul reportage från när den svenska spelbranschen fortfarande var i sin linda. Det var inget mindre än berättelsen om några tonåriga “data-fantaster” som gjort sitt eget spel, Pinball Dreams. Jag har själv goda minnen från spelet i min barndom och blev helt varm inombords när jag läste texten. Om ni inte redan visste det så är det här förlagan till vad som senare blev Digital Illusions och sedan DICE, förmodligen Sveriges största och mest framgångsrika spelutvecklare med bland annat Battlefield 3 på sitt CV. Jag kände mig tvungen att scanna in reportaget och dela med mig av det till er.

Då, 1994, var det fyra snubbar i en källare. 2010 hade DICE, enligt Dataspelsbranschen, 250 anställda och omsatte 359 miljoner kronor. Rätt bra utveckling på 16 år måste jag säga. Så klicka upp bilden för att göra den större för lite härlig läsning om hur “det svenska spelundret” började.