15:e december – årets bästa utvecklare

os

Vi gjorde det förra året, och det vore ruttet ifall vi inte gjorde det iår igen! Nästan varje dag fram till nyår kommer vi i samarbete med Sveriges vassaste spelbloggar och Spelkriget.se som värd att plocka ut årets bästa spel i diverse kategorier. Vi på Kraid kommer inte att bara ha en kategorivinnare, utan de skribenter inom bloggen som vill, kommer att få förmedla sin åsikt. När vi väl börjar räkna ner till Årets bästa spel kommer vi dock att ha en vinnare per dag. Klicka på Läs mer för att ta det av dagens vinnare!

Årets bästa utvecklare

BETHESDA SOFTWORKS // Det är inte lätt att göra ett spel. Eller ja, jag har aldrig försökt mig på att utveckla ett, men jag kan tänka mig att det inte är speciellt simpelt. Speciellt inte när man har som ambition att bygga ett helt land, där spelaren kan ströva fritt och ta sig för precis vad som faller denne in. Bethesda har på lite drygt 3 år lyckats bygga upp ett sagorike värdigt ett MMORPG, ett ändamål för vilket de också tagit fram en ny spelmotor. Allt du ser kan interageras med; bergen i fjärran går att bestiga, blommorna går att plocka och de flesta tvåbenta (och ibland fyrbenta) varelserna går att slå ihjäl, prata med eller bara jävlas med. Bethesda har gjort ett hästjobb och trots att grafiken inte är hypermodern och trots en hel del buggar är det mycket imponerande. Därför är årets spelutvecklare Bethesda Softworks. // Niclas de Faire

NINTENDO // Det har varit det sämsta året på länge för Nintendo, och det bästa. Första halvåret var total katastrof med en ny konsol som inte sålde ett dyft, aktier som sjönk i likhet med en tung sten i tunt vatten och inga släppta spel att tala om. Var detta undergången för det företag som gav oss undermaskinen NES i början av 80-talet? Nej förhelvete. Med några få månader kvar av 2011 sänker dom priset på deras 3DS, dom släpper fullpottarna The Legend of Zelda Skyward Sword, Kirby’s Return to Dream Land, Super Mario 3D Land och Mario Kart 7 och precis allt som var av ondo tidigare iår är helt bortglömt. Så fort man tror att Nintendo är påväg att pensioneras så bevisar dom motsatsen, varje gång. // Henrik Häägg

Övriga åsikter // Marcus Olsson Valve